Ukrayna savaşı üçüncü yılına girdi: Putin’den nükleer uçakla gözdağı

Rusya-Ukrayna savaşında bugün ikinci yıl geride kaldı. Savaşın yıldönümü özellikle Batılı ülkelerin silah yardımlarının aksamasıyla Ukrayna için cephede işlerin zorlaştığı bir döneme denk gelirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise nükleer bombardıman uçağıyla test uçuşu yaparak Batı’ya gözdağı verdi.

‘SAVAŞA DEVAM’ MESAJI VERDİ

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’a giden Putin, önceki gün nükleer savaş başlıklarını taşıyabilen bir süpersonik askeri uçakta test sürüşü yaptı. Sesten hızlı Tu-160M model uçağın kokpitinde poz veren Putin’in yaklaşık 40 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Putin’in savaşın yıldönümünden hemen önce yakıt ikmali olmadan 12 bin kilometre uçabilen ve 12 kısa mesafeli nükleer füze taşıma kapasitesi olan uçakla gerçekleştirdiği test uçuşu, Batı’ya ‘savaşa devam’ mesajı verdiği şeklinde yorumlandı. Kısa süre önce ABD’li gazeteci Tucker Carlson’a verdiği röportajda Batı’ya “Bizi cephede yenemeyeceğinizi anladınız” diyerek müzakere mesajı veren Putin’in cesur çıkışları cephedeki durumla paralellik gösteriyor gibi.

UKRAYNA SAVUNMADA KALACAK

Politico’nun Avrupa edisyonunun savaşın geleceğiyle ilgili senaryoları sorduğu askeri analistler, Ukrayna’nın kısa vadede savunma pozisyonunda kalacağı değerlendirmesini yapıyor. En büyük destekçisi olan Batı’dan beklediği gelişmiş silah yardımlarını alamayan ve son olarak Donetsk bölgesindeki Avdivka kasabasından çekilme kararı alan Ukrayna’nın savaşın üçüncü yılında “hayatta kalma” stratejisi güdeceği belirtiliyor. Rusya’nın yoğun bombardımanı karşısında daha fazla mevzi kaybının engellenmesi gerektiği ve ancak Batı yardımları geldikten sonra Ukrayna’nın karşı saldırıya geçebileceği öngörülüyor. Rusya’nın gelecek yıl yapacağı hamlelerin de Ukrayna’nın kuracağı savunma hattının belirleyeceği kaydediliyor.

BİLANÇO AĞIR

– İki yılı geride kalan savaşın bilançosu da son derece ağır. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Ukrayna’da 14 milyon kişi yerinden edilirken, bunların yaklaşık 6.5 milyonu mülteci olarak yurtdışında yaşıyor.

-En az 10 bin sivilin hayatını kaybettiği savaş nedeniyle yaklaşık 20 bin kişi yaralanırken, BM yetkilileri gerçek rakamların bundan yüksek olabileceği görüşünde.

Asker kayıplarıyla ilgili farklı sayılar ortaya atılırken, Rusya’nın yaklaşık 350 bin, Ukrayna’nın ise yaklaşık 200 bin askerinin öldüğü ya da yaralandığı iddia ediliyor.

ALMAN GENELKURMAYI: ‘RUSYA’YI YENERİZ’

SON dönemde olası bir Rus işgaline karşı Avrupa’nın savunma kabiliyetlerinin yetersiz olduğu yönünde farklı Avrupalı yetkililerden açıklamalar gelirken, Alman Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer’den farklı bir demeç geldi. İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Alman general, Rusya’nın Baltık ülkelerini işgale yeltenmesi halinde Almanya ve NATO müttefiklerinin Rus birliklerini püskürteceğinden hiç şüphesi olmadığını kaydetti. “Burada önemli olan caydırıcılık” diyen Breuer, “Değerlendirmelerimize göre yakın gelecekte bir Rus işgali tehdidi yok” diye konuştu. Alman ordusunu beş yıl içinde savaşmaya hazır hale getirmek istediklerini söyleyen Breuer, tatbikat ve eğitimlerini “NATO’nun doğu kanadına mevzilenme ve burada operasyon düzenleme” üzerine odakladıklarını kaydetti.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top