Seçim sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır, sorusu 31 Mart yerel seçimleri öncesi öne çıkan konulardan oldu. Mahalli İdareler Seçimleri’nde sandık görevlisi olarak görev alacak olan vatandaşlar sandık görevlisi başvuru şartları ve ücretlerine odaklandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yürütülen seçim sürecinde sandık görevlisi başvuruları 24 Şubat Cumartesi günü tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen oran doğrultusunda sandık görevlisi ücreti seçimlerde görev alanlara ödenecek. Peki, 31 Mart sandık görevlisi ücreti ne kadar? İşte, ayrıntılar.
SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURULARI BİTTİ Mİ?
Yüksek Seçim Kurulu YSK tarafından yayımlanan seçim takvimine göre sandık görevlisi başvuruları son olarak 24 Şubat Cumartesi gününe kadar seçim kurullarına gerçekleşti.
SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ BELLİ OLDU MU?
14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için görev başvuruları henüz başlamadı. Dolayısıyla YSK seçimde görev yapacaklar için güncel ücretleri duyurmadı. Gerekli şartları sağlayan ve seçimlerde görev yapanlara ödemeler gerçekleştirilir.
2019 yılında yerel yönetimler tarafından belirlenen seçimde sandık görevlisi olarak görev yapan başkan ve üyelere 261 TL, siyasi parti temsilcilerine ise 130 TL ödeme yapıldı.
SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?
İkincisi ise partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK’ya yapılmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri YSK’ya bildirir ve bunun için başvuru formu doldurulur. Sandık görevlisi başvurusu internet üzerinden yapılmamakta olup YSK’ya müracaat etmek gerekmektedir.
Seçim gününde sandık kurulunda görevli olabilmek için ikametgah adresinize göre ilgili seçim kurulu başkanlığına başvuru yapmanız gerekmektedir. Seçim Sandık Görevlisi başvurusu, ilçe seçim kurulları tarafından yapılan duyurulara göre yapılabilmektedir. Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır. İki çeşit sandık görevlisi vardır. Bunlardan ilki olan sandık kurulu görevlisi, devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir.
SANDIK GÖREVLİSİ ŞARTLARI
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.
Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
18 yaşını doldurmuş olmak,
Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.