Gazze vetosundan sonra ABD, Adalet Divanı’nda İsrail’in avukatlığına soyundu

İSRAİL’E ÇEKİL DEMEYİN

Hollanda’nın Lahey kentinde İsrail işgalinin hukuki sonuçlarının ele alındığı davanın üçüncü gününde ABD sunum yaptı. Üç gündür söz alan ülke temsilcileri genelde İsrail’in 1967’den bu yana süren Batı Şeria ve Doğu Kudüs işgalinin sona ermesi gerektiğine dair sunumlar yaparken ABD, İsrail’e arka çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hukuk danışmanı Richard Visek, “Mahkeme, İsrail’in işgal ettiği topraklardan derhal ve koşulsuz olarak çekilmesinin bir yasal yükümlülük olduğu yönünde karar vermemelidir” dedi. “İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’den çekilmesine yönelik herhangi bir eylem, İsrail’in çok gerçek güvenlik ihtiyaçlarının dikkate alınmasını gerektirir” diyen Visek, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarını hatırlattı.

TÜRKİYE DE MÜDAHİL

Duruşmanın önceki oturumlarında Güney Afrika, Suudi Arabistan, Hollanda ve Belçika heyetleri sunum yapmıştı. Suudi Arabistan, “İsrail’in eylemleri barış niyeti olmadığını gösteriyor” dedi. Hollanda heyeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü’ne göre zorla yerinden etmenin savaş suçu teşkil ettiğini söyledi. Belçika ise İsrail’in, Filistin topraklarının demografik yapısını değiştirmek amacında olduğunu belirtti. Filistin tarafının sunumuyla başlayan duruşmalarda, Türkiye Dışişleri Bakanlığı 26 Şubat’ta davayla ilgili görüş bildirecek.

ABD YENİ TASARI ÖNERDİ

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze’de acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti. 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde, daimi üyelerden ABD, ‘hayır’ yönünde veto hakkını kullanırken İngiltere ‘çekimser’ kaldı. Güvenlik Konseyi’nin diğer 13 üyesi ise lehte oy kullandı. ABD’nin veto kararını sert bir dille eleştiren Çin yönetimi, bu kararın yanlış mesaj verdiğini ve katliamın devamına yeşil ışık yaktığını belirtti. Beyaz Saray ise acilen ateşkes talep eden karar tasarısının savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri tehlikeye atacağını savunurken ABD yönetimi, Refah kentini işgal etmemesi konusunda İsrail’i uyaran kendi geçici ateşkes karar tasarısını önerdi.

ABD tarafından önerilen karar taslağı mümkün olan en kısa sürede ve tüm rehinelerin serbest bırakılması koşuluyla geçici bir ateşkes çağrısında bulunuyor. Güvenlik Konseyi’nin ABD’nin önerisini oylayıp oylamayacağı ya da ne zaman oylayacağı belli değil.

BİLGİ NOTU

Adalet Divanı’nda süren ‘soykırım’ davasının yanı sıra BM, mahkemeden İsrail’in Filistin işgalinin hukuki boyutuyla ilgili görüş istemişti. 52 ülkenin müdahil olduğu süreçte mahkemenin ‘danışma’ mahiyetinde BM’ye yönelik karar vermesi bekleniyor.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top